Hvad er et domæne

Hvad er et domæne?

Når du besøger en hjemmeside, indtaster du en række bogstaver, som afsluttes af enten “.dk” eller “.com”. Herved får du adgang til en hjemmeside, og i sidste ende finder du frem til, det du søger af information på den pågældende side. Men hvad helt præcist er et domænenavn? Hvad er det sammensat af? Og hvordan fungerer det?

Som domænenavn antyder er det et domænes navn på internettet, hvilket for eksempel kunne være “google.com”, som mange nok kender og bruger i dagligdagen. Det er altså en slags adresse, man indtaster for, at få adgang til en hjemmeside, hvorpå der er noget information.

Et domænenavn er sammensat af to dele, hvilket blandt andet er med til at definere landet og specificere samt adskille den enkelte hjemmeside fra andre hjemmesider. Domænenavnet er med til at gøre siden unik, hvorved man kan finde frem til det, man leder efter.

Den ene del i et domæne, som enten kaldes 1. niveau eller topdomænet, definerer landekoden eller et territorium. Eksempler på dette kan være “.dk” eller “.se”, som koder for henholdsvis Danmark og Sverige, men der findes også andre topdomæner, som er reserveret til regeringer, “.gov”, eller forbeholdt virksomheder, “.biz” og “.com”.

Det anden del i et domænenavn gør det muligt at finde frem til den enkelte og specifikke hjemmeside. 2. niveau-domænenavne er de hyppigst brugte navne på internettet. Eksempler på dette kunne være i tilfældet med den førnævnte hjemmeside, Google. Deres adresse lyder “www.google.com”. Her vil topdomænet (1. niveau) være “.com”, mens navnet (2. niveau) er “google”.

Derudover findes der også subdomæner, som leder een hen til den pågældende side, som er en underside til domænet. Et eksempel kunne være www.maps.google.com, der er en underside til domænet www.google.com.

Når man indtaster domænenavnet, bliver navnet oversat til en IP-adresse, som bliver sendt ud på det store internet, for at finde en matchende server i forhold til IP-adressen, der indholder den information som bliver transporteret tilbage og visualiseret på ens computerskærm, hvilket ender med at blive den pågældende hjemmeside, som man var på udkig efter. Derfor er det meget vigtigt, at det rigtige domænenavn bliver indtastet, da man derved ikke bliver stillet igennem til den rigtige server og ender på en forkert hjemmeside, hvis overhovedet en hjemmeside.

Et domænenavn er med til at præsentere din hjemmeside på nettet. Derfor kan det være en god ide, at få sig det rigtige domænenavn i forhold til virksomhedens navn og hvad det står for. Dette er hensigtsmæssigt, når det kommer til at folk, som besøger din hjemmeside kan huske navnet næste gang de skal besøge din side og eventuelt købe produkter eller ydelser hos dig.

rasmus